melasa
Melasa, będąca gęstym, lepkim produktem ubocznym produkcji cukru, to złożona mieszanina cukrów, soli mineralnych i związków organicznych. Jej wysoka lepkość, zawartość cząstek stałych (szczególnie w przypadku melasy surowej) oraz właściwości korozyjne (ze względu na zawartość kwasów organicznych) stawiają wysokie wymagania wobec pomp.
Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy wyborze pompy do melasy?
- Lepkość: Melasa jest bardzo lepka, co wymaga zastosowania pomp o dużej wydajności i odpowiednio dobranych parametrach.
- Zawartość cząstek stałych: Obecność osadów i innych zanieczyszczeń może prowadzić do zatykania się przewodów pompy.
- Korozyjność: Melasa, zwłaszcza surowa, wykazuje właściwości korozyjne, dlatego pompa musi być wykonana z materiałów odpornych na działanie kwasów.
- Temperatura: Zmiany temperatury wpływają na lepkość melasy.
Jakie pompy się sprawdzą?

zapraszamy do kontaktu
ADRES
JULIAN Sławomir Szymański
62-090 Rokietnica
Mickiewicza 65
Godziny otwarcia
8:00–17:00
kontakt
664 756 100
slawomir.szymanski@julianpompy.pl