melasa

Melasa, będąca gęstym, lepkim produktem ubocznym produkcji cukru, to złożona mieszanina cukrów, soli mineralnych i związków organicznych. Jej wysoka lepkość, zawartość cząstek stałych (szczególnie w przypadku melasy surowej) oraz właściwości korozyjne (ze względu na zawartość kwasów organicznych) stawiają wysokie wymagania wobec pomp.

Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę przy wyborze pompy do melasy?

  • Lepkość: Melasa jest bardzo lepka, co wymaga zastosowania pomp o dużej wydajności i odpowiednio dobranych parametrach.
  • Zawartość cząstek stałych: Obecność osadów i innych zanieczyszczeń może prowadzić do zatykania się przewodów pompy.
  • Korozyjność: Melasa, zwłaszcza surowa, wykazuje właściwości korozyjne, dlatego pompa musi być wykonana z materiałów odpornych na działanie kwasów.
  • Temperatura: Zmiany temperatury wpływają na lepkość melasy.

Jakie pompy się sprawdzą?


zapraszamy do kontaktu

ADRES

JULIAN Sławomir Szymański
62-090 Rokietnica
Mickiewicza 65

Godziny otwarcia

8:00–17:00

kontakt

664 756 100
slawomir.szymanski@julianpompy.pl